FREE PALESTINE

Hoe maak je Palestijnse maklouba?

Een iconisch gerecht dat letterlijk "ondersteboven" betekent. Het bestaat uit rijst, groenten en vlees, dat wordt gekookt in een pot en vervolgens ondersteboven op een schaal wordt geserveerd.

11/14/20242 min lezen

Ingrediënten:

Voor 4 personen:

  • 500 gram kippenbouten of lamsvlees

  • 2 kopjes basmatirijst

  • 1 grote aubergine, in plakjes gesneden

  • 2 aardappelen, in plakjes gesneden

  • 1 tomaat, in cirkels gesneden

  • 1 bloemkool, in roosjes gesneden

  • 1 grote ui, gesnipperd

  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden

  • 5 eetlepels olijfolie

  • 3 eetlepels Maklouba kruidenmix

  • 2 theelepels zout

  • 5 kopjes water

  • Een handvol amandelen of pijnboompitten, geroosterd (voor garnering)

  • Gehakte peterselie voor garnering

  • 500 gr volle yoghurt

Bereidingswijze:

  1. Voorbereiding van het vlees: Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote kookpot en bak de ui tot hij goudbruin is. Voeg de knoflook en het vlees toe (kippenbouten of lamsvlees) en bak tot het vlees bruin is aan alle kanten. Voeg de Maklouba kruidenmix en zout toe. Roer goed door en bak nog een paar minuten. Voeg 5 kopjes water toe en breng aan de kook. Laat het vlees 30-40 minuten sudderen tot het bijna gaar is.

  2. Voorbereiding van de groenten: Terwijl het vlees kookt, verhit je de resterende olijfolie in een andere pan en bak je de aubergine, aardappelen en bloemkool in porties tot ze goudbruin zijn. Laat de gebakken groenten uitlekken op keukenpapier om overtollige olie te verwijderen.

  3. Laagjes aanbrengen: In dezelfde pot waarin het vlees is gekookt, begin je de Maklouba te bouwen. Verwijder het vlees en zijn bouillon en zet opzij. Leg een laag tomaat en dan een laag aardappelen op de bodem van de pot, gevolgd door een laag aubergine en bloemkool. Leg het vlees bovenop de groenten. Strooi de uitgelekte rijst gelijkmatig over het vlees en de groenten, en zorg ervoor dat de rijst goed verdeeld is.

  4. Koken van de Maklouba: Giet de bouillon voorzichtig over de rijst tot het net bedekt is. Het zou kunnen dat je nog wat water moet toevoegen. Zet de pot op middelhoog vuur en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur laag, dek de pot af en laat de Maklouba 30-40 minuten zachtjes koken, of totdat de rijst zacht is en alle vloeistof is opgenomen.

  5. Omkeren en serveren: Zodra de Maklouba klaar is, haal de pot van het vuur en laat hem 10 minuten rusten. Plaats een groot bord of schaal bovenop de pot en draai de pot snel en voorzichtig om zodat de Maklouba uit de pot komt en zijn kenmerkende omgekeerde vorm behoudt.

  6. Garneren: Garneer de Maklouba met geroosterde amandelen of pijnboompitten en gehakte peterselie voor extra smaak en presentatie. Nadat de Maklouba geserveerd is, voegen de Palestijnen graag een tweetal eetlepels yoghurt toe op hun bord. De frisse smaak van de yoghurt is heerlijk in combinatie met de Maklouba.

Tips voor de perfecte Maklouba:

  • Zorg ervoor dat de pot goed ingevet is om te voorkomen dat de rijst blijft plakken.

  • Je kunt variëren met de groenten naar jouw smaak – tomaten, wortels of courgette kunnen ook heerlijk zijn.

  • Laat de Maklouba even rusten voordat je hem omdraait, zodat hij zijn vorm beter behoudt.

Maklouba is een waar feestgerecht dat perfect is voor een speciale gelegenheid of een gezellige maaltijd met familie en vrienden. Geniet van de rijke smaken en de prachtige presentatie van dit authentieke Palestijnse gerecht!

Eet smakelijk!

Maklouba (of Maqluba) betekent letterlijk "ondersteboven" in het Arabisch, en het gerecht dankt zijn naam aan de manier waarop het wordt geserveerd – ondersteboven gekeerd uit de pan. Dit traditionele Palestijnse gerecht bestaat uit rijst, groenten, en vlees, en wordt gelaagd in een pot en dan omgekeerd op een schaal om een prachtig visueel effect te creëren. Het is een gerecht dat geliefd is bij velen vanwege zijn heerlijke smaak en indrukwekkende presentatie.